Mataró ens Mou pel feminisme i la igualtat

with No hi ha comentaris

Ahir, 25 de maig, Dolors Guillen i Miquela Subirà, números cinc i vint-i-set de la candidatura de Mataró ens Mou, van presentar el decàleg feminista i per a la igualtat de gènere de la formació que encapçala Quim Fernàndez.

 

Mataró ens Mou, una candidatura amb més dones que homes, va presentar ahir, davant de l’edifici universitari del TecnoCampus, el que és el seu decàleg feminista i per a la igualtat de gener.

A la presentació hi van participar Dolors Guillen, número tres, i Miquela Subirà, que tanca la candidatura.

 

Text íntegre presentat ahir:

El feminisme és un repte per la societat actual. Les violències masclistes i el heteropatriarcat estan instal·lades a l’administració, organitzacions i a la mateixa societat. És per això, que és urgent treballar en una co-educació i transformació col·lectiva en mans de l’administració local, serveis públics, jutjats, oci… Treballar amb perspectiva de gènere en tots els àmbits on l’ajuntament ha de liderar a través de la regidoria d’igualtat. Posar en marxa polítiques d’igualtat i perspectiva de gènere.

Mataró és la capital de comarca que s’ha de convertir en referent contra les violències sexistes, masclistes i com a societat. Hem de combatre qualsevol discriminació de gènere, de llibertat sexual i/o discriminació per cultura, ètnia i origen (que sovint viuen les dones de forma més accentuada).

D’altra banda, i enfocat a la relació entre Dona i Empresa, també cal treballar en molts aspectes que actualment fan que la bretxa de gènere en termes laborals encara estigui molt accentuada. I com a exemple, tenim el darrer informe elaborat per la Comissió de Dona i Empresa de PIMEC conjuntament amb la Universidad de Santiago de Compostela (2023), del qual s’extreuen algunes dades:

  • Hi ha una menor ocupació de les dones: 58,8% davant del 68,7% dels homes.
  • La diferència salarial va del 8% segons l’OCDE al 23% segons l’enquesta d’estructura salarial en el cas de les treballadores, i puna al 29% per a les dones autònomes.
  • Menor base de cotització, el que repercuteix en una bretxa en les pensions del 46%.
  • Les dones aporten ja el 42,7% del valor afegit brut i són responsables del 37,67% de la producció.
  • Les dones aporten un 51,88% del PIB.

És per tot el que s’ha exposat que, des de Mataró ens Mou presentem aquest decàleg que posa les bases en la igualtat, la inclusió i el feminisme:

  1. Destinar amb prioritat vers les famílies monomarentals un 5% de l’habitatge de protecció oficial i/o habitatge social amb criteris preferents, protegint i garantint els habitatges a les dones víctimes de violència de gènere i suport als fills en menjadors, extraescolars i subvencions de l’IBI.
  2. Potenciar campanyes municipals de co-educació des de l’escola bressol a la universitat.
  3. Crear equips especialitzats que donin resposta als serveis del CIRD, SIE i serveis socials amb criteris per combatre la pobresa, els problemes d’habitatge, acompanyament amb un psicòleg, un mediador, més juristes i amb voluntariat especialitzat i format que pugui acompanyar a les víctimes de violència de gènere des de l’acollida als jutjats. Promoure un acord amb els jutjats per garantir la protecció a les víctimes de gènere, tenint previst, si cal, espais diferenciats entre el mal tractador i la víctima.
  4. Treballar la salut de la dona tenint en compte les singularitats específiques. Coordinar-se amb els CAPs i l’Hospital en les diferents etapes de maternitat, sexualitat i Combatre la discriminació per edat potenciant l’activitat tant professional com d’estudis i laboral. Combatre la bretxa laboral en totes les empreses supramunicipals. Potenciar l’esport femení i el reconeixement de mataronines.
  5. Acompanyar a les dones grans en totes les necessitats i àmbits que es presenten en l’etapa de la vellesa des de la jubilació, les cures i fins i tot l’estada residencial. Promoure l’oci, la socialització i el radar des de l’ajuntament.
  6. Treballar criteris i indicadors que permetin garantir l’equitat de gènere a les empreses. Formació des de l’administració a les empreses de la ciutat per treballar i desenvolupar propostes d’igualtat i equitat laboral.
  7. Treballar també de la mà de les entitats de dones que tenen base empresarial (Dona’t un impuls, Dona i Empresa de Pimec, Secció de Dona de la Fagem…) com a complement a les associacions de Dones que basen la seva activitat a l’àrea social i de defensa de la discriminació i assetjament. Incorporar a aquestes associacions a les taules de debat i treball conjunt.
  8. Generar empoderament femení a les escoles (primària i secundària) a través de xerrades formatives a càrrec de dones emprenedores, dones vinculades amb l’aspecte més social i dones STEAM.
  9. Fomentar i impulsar l’autogestió i l’autodesenvolupament pel progrés professional de les dones, en entorns laborals segurs.
  10. Ajudar i donar suport a les empreses per a la incorporació de protocols contra l’assetjament o l’abús sexual a la feina i donar a les dones les eines i guies per actuar en casos on sentin compromesa la seva integritat personal.