Els Tres Tombs a Mataró

with No hi ha comentaris

D’origen pagà, els Tres Tombs és la festa hivernal de començaments d’any per excel·lència. Antropològicament parlant, aquesta festivitat, que se celebra a molts indrets dels Països Catalans, té relació estreta amb el món rural, pagesos que tenien o tenen encara cura dels seus animals per les dures tasques de la terra i el transport. És la festa per incitar a la terra i als seus animals per aconseguir bones collites i fertilitat. El cristianisme venerava sant Antoni Abat per a la protecció del bestiar i la terra.

Sant Antoni era una data celebradíssima a molts dels pobles i ciutats del nostre país. Amb l’abandonament del camp i de tot el sistema agrícola ancestral la festa va anar perdent intensitat, com a celebració lligada estretament al treball del camp fins al punt de desaparèixer en moltes contrades.

Molts pobles i ciutats, però, han fet sobreviure la festivitat amb iniciatives a través, sobretot, d’associacions amb el suport dels ajuntaments i altres administracions.

La festa ha ressorgit i s’ha arrelat novament per tota la nostra geografia i no pas en va. Les tradicions i celebracions sempre van lligades a fets antropològics, Sant Joan al solstici d’estiu, Nadal al d’hivern, Setmana Santa a l’esclat i benvinguda de la primavera. Dic això perquè aquestes celebracions no hi ha dubte que les nostres administracions i en aquest cas l’Ajuntament de Mataró fan tot els possibles per rellançar-les i col·laborar-hi i si cal també pressupostàriament. Per Nadal amb les celebracions al carrer, mercat de Nadal, cavalcada dels Reis d’Orient, per Setmana Santa amb les processons, per Sant Joan amb les fogueres i la Flama del Canigó, etc.

Des de Mataró ens Mou, ens preguntem per què el consistori ha perdut l’interès en la celebració de Sant Antoni. És clar que els Tres Tombs és una de les tradicions més populars, arrelades i antigues de la nostra Ciutat.

És una celebració inclusiva, ja que tothom que ho desitgi hi pot participar activament, només cal que portis la teva mascota i t’apleguis a fer els Tres Tombs o que hi participis només com a pur espectador. No et cal ser de cap associació ni confraria per poder-hi participar. S’hi participa lliurament i punt.

Veure els carruatges, carros, tartanes, faetons, els birlotxos tirats per cavalls o mules és un espectacle d’una vellesa incommensurable, veure els cotxes usats a Catalunya abans de l’arribada dels cotxes de ferro, és del tot gratificant, ens acosta a la nostra història passada, la dels nostres avis, els nostres ancestres. És bonic veure els guarniments i els carruatges de càrrega o de passeig passar Riera amunt estirats per animals de càrrega, cavalls, mules, matxos i recordar o descobrir una part de la nostra història. El passat sempre ens rellança cap al futur.

Les dues darreres edicions dels Tres Tombs després de la pandèmia es van muntar a baix a mar en comptes de fer-ho com sempre s’havia fet pel centre de Mataró.

La veritat és que a Mataró s’ha celebrat els Tres Tombs sense interrupció les darreres dècades fins al 2010 per falta de relleu generacional de la Germandat que els organitzava.

L’any 2011 es va tornar a celebrar i el 2013 Mataró va acollir la Trobada Nacional dels Tres Tombs amb un recorregut especial amb més de 120 carros i 300 animals.

Des de Mataró ens Mou ens posicionem per recuperar la festivitat que també dona prestigi i rellevància a la nostra Ciutat. No entenem el perquè l’Ajuntament de Mataró, amb la regidora de cultura al davant, justifica la decisió amb dos arguments faltats de veracitat, el pressupostari i que la festa “no té arrelament actual” a la Ciutat. O és que potser tenen més “arrelament” altres festes i celebracions que convenen més electoralment?

 

Manel Cusachs i Colomer

Membre de Mataró ens Mou